پوشش های ضد خوردگی FRP
FRP( پلیمرهای تقویت شده با فیبر )به مجموعهای از مصالح کامپوزیتی اطلاق میشود که شامل فیبرهای مقاومی چون فیبر کربن، فیبر شیشه و فیبر آرامید است.
این مصالح به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود، توانستهاند در مقایسه با سایر مصالح، جایگاه ویژهای پیدا کنند.
FRP به صورت چندلایه طراحی و تولید میشود و در صنایع مختلفی از جمله خودروسازی، هوافضا، ساختمانسازی و تجهیزات ورزشی به کار میرود. از جمله ویژگیهای بارز FRP میتوان به مقاومت بالای آن در برابر خمش و کشش، مقاومت بسیار مناسب در برابر خوردگی ، سختی بالا و وزن کم اشاره کرد.
ویژگیهای FRP
FRP دارای ویژگیهای منحصر به فردی است، از جمله مقاومت بالا در برابر خمش و کشش، سختی بالا و وزن سبک. بسته به نوع رزین استفاده شده، این مصالح میتوانند به عنوان پوشش ضد خوردگی در مخازن و مکانهای در معرض آسیبهای خوردگی به کار روند. علاوه بر توانایی ساخت قطعات پیچیده، FRP به دلیل عدم تقارن در ساختار داخلی خود، مقاومت بالایی در برابر خستگی و خوردگی دارد. این مصالح همچنین در برابر حرارت، خوردگی و حتی آتش مقاوم هستند. شرکت تابان کامپوزیت کوشا به عنوان یکی از شرکت های معتبر تولیدکننده انواع محصولات FRP در شهرک بزرگ صنعتی شیراز فعالیت می نماید.
یکی از ویژگیهای برجسته FRP، قابلیت تولید قطعات پیچیده است که میتواند علاوه بر داشتن مقاومت مکانیکی خوب، مقاومت شیمیایی بسیار بالایی در برابر مواد خورنده نیز داشته باشد. با استفاده از این مصالح، میتوان قطعات با اشکال و اندازههای مختلف و با دقت بالا تولید کرد. این ویژگیها در صنایع مختلفی از جمله خودروسازی، هوافضا و ساختمانسازی به کار میرود.
FRP به دلیل عدم تقارن در ساختار داخلی خود، علاوه بر قابلیت تولید قطعات پیچیده، دارای مقاومت بالایی در برابر خستگی و خوردگی است. این مصالح به خاطر ویژگیهای برجستهای که دارند، به تدریج جایگزین مصالح سنتی مانند فولاد و بتن در صنایع مختلف شدهاند.
کاربرد FRP در ساختمانسازی
در صنعت ساختمانسازی، FRP به عنوان جایگزینی مناسب برای فولاد و بتن مورد استفاده قرار میگیرد. به دلیل وزن سبک و قابلیت ساخت قطعات پیچیده، این مصالح در ساخت سازههای بلند و پلها کاربرد دارند. همچنین، FRP در تولید تجهیزات ورزشی نیز به کار میرود. به عنوان مثال، راکتهای تنیس، چوبهای گلف و صفحات اسکیتبورد از این مصالح ساخته میشوند.

پوشش های ضد خوردگی FRP
پوشش های ضد خوردگی FRP شامل مواد مرکب مهندسی هستند که از دو یا چند جزء تشکیل شدهاند و این اجزاء در مقیاس ماکروسکوپی قابل شناسایی هستند. به این سیستمها معمولاً کامپوزیت گفته میشود.
پوشش (کامپوزیت) از دو بخش اصلی تشکیل شده است:
- محیط پرکننده یا ماتریکس
- عامل تقویتکننده
ماتریکس با احاطه کردن عامل تقویتکننده، آن را در محل مناسب نگه میدارد و عامل تقویتکننده موجب بهبود خواص مکانیکی جسم کامپوزیتی میشود. تقویتکنندهها معمولاً شامل الیاف کوتاه و یا بلند و پیوسته هستند.
ماتریسهای رایج در صنایع کامپوزیت عمدتاً شامل ماتریسهای پلیمری هستند، از جمله ترموستها مانند رزینهای پلیاستر، ونیلاستر و اپوکسی، یا ترموپلاستها مانند نایلون، پلیاستایرن و پلیاتیلن. مهمترین انواع الیاف مورد استفاده در کامپوزیتها شامل شیشه، الیاف کربن، الیاف بازالت و الیاف آرامید میباشد.
از ویژگیهای بارز این پوشش ها یا کامپوزیت، این است که ماده حاصل از خواص ایدهآلتری نسبت به هر یک از اجزای تشکیلدهنده خود برخوردار است. همچنین، این پوشش به عنوان یکی از موثرترین روشهای مقابله با خوردگی در صنایع مختلف شناخته میشود.
تصویر شماره 1 : نمای درونی یک مخزن فلزی ذخیره پساب صنعتی مقاوم سازی شده در برابر خوردگی

سوالات متداول در مورد پوشش ضد خوردگی FRP
پوشش های ضد خوردگی FRP معمولاٌ در چه صنایعی استفاده می شود؟
این نوع پوشش معمولاٌ در صنایع نظامی، صنایع نفت و پتروشیمی، تصفیه خانه های صنعتی، مخازن نگهداری مواد های خورنده و … استفاده می شود.
مواد اولیه پوشش ضد خوردگی (FRP) معمولاٌ چه ماده هایی هستند؟
مواد اولیه پوشش بصورت کلی شامل رزین ها از جمله وینیل استر، پروکسایدMEKP و BPO ، الیاف شیشه و افزودنی های مجاز دیگر خواهد بود.
دوام (طول عمر) پوشش های ضد خوردگی FRP به طور معمول چقدر می باشد؟
بسته به نوع بهره برداری و در صورت استفاده صحیح و تعمیر و نگهداری منظم و منسجم حداقل 10 سال عمر مفید این پوشش FRP خواهد بود.
مدت زمانی که باید صبر کرد تا بتوان پس از اجرای پوشش ضد خوردگی (FRP) بهره برداری کرد چقدر است؟
بعد از 24 ساعت بعد از اجرای پوشش ضد خوردگی FRP قابل تردد و حداقل بعد از 72 ساعت قابلیت بهره برداری را خواهد داشت.
پوشش ضد خوردگی (FRP) را معمولاٌ در چند کد رنگی (رال رنگی) می توان ساخت و اجرا کرد؟
معمولاٌ این پوشش ضد خوردگی صنعتی بصورت تک رنگ اجرا می شود.
پوشش ضد خوردگی (FRP) روی چه سطوحی قابلیت اجرایی کردن دارد؟
پوشش ضد خوردگی FRP را معمولاٌ بر روی کلیه سطوح سنگ، موزاییکی ، بتن، فلزات و در موارد خاص نیز با انجام تحقیقات لازم قابلیت اجرایی دارند.
تصویر شماره21 : اعمال پوشش FRP بر روی مخازن فلزی تحت فشار جهت رفع نشتی و مقاوم سازی مکانیکی
مقاومت شیمیایی پوشش ضد خوردگی (FRP) چگونه است؟
برای سنجش مقاومت اسیدی باید نوع مواد خورنده و درصد غلظت، درجه حرارت و سایر اطلاعات تکمیلی از جمله نوع بهره برداری دیگر آن مشخص شود تا بتوان در این خصوص نظر داد.
شرکت دانش بنیان تابان کامپوزیت کوشا پروژه های متعدی را در زمینه پوشش های مقاوم ساز از جمله مقاوم سازی مکانیکی و مقاوم سازی شیمیایی را در صنایع کشور انجام داده است . این شرکت با روش های نوین در ابتدا پس از بررسی شرایط نسبت به طراحی اولیه اقدام و سپس به همراه تیم های تخصصی و مجرب در زمینه اعمال پوشش های FRP در محل پروژه اقدام می نماید. راه های ارتباطی این شرکت دانش بنیان به شرح ذیل می باشد:
info@tabancomposite.com
tabancomposite@gmail.com
mobile: 09176179172 — Tell: 071-91011556— 07191011591